Uniwersalna gąbka przeciwtoksynowa

18 kwietnia 2013, 10:21

Inżynierowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wynaleźli nanogabkę, która usuwa z krwioobiegu różne toksyny, m.in. pszczół, węży czy bakterii (w tym pałeczek okrężnicy lub metycylinoopornego gronkowca złocistego, MRSA).



Przeszłość i przyszłość są w mózgu powiązane

2 stycznia 2007, 16:30

Nasza umiejętność marzenia o przyszłości może być związana, a nawet zależna od zdolności do przypominania sobie przeszłości. Dzięki temu odkryciu uda się prawdopodobnie rzucić nieco światła na fenomen amnezji.


Badanie włosów dostarcza kolejne wskazówki co do zaginionej ekspedycji

6 września 2018, 11:32

Analiza włosów jednego z członków zaginionej ekspedycji Johna Franklina do Arktyki z 1845 r. potwierdziła, że zatrucie ołowiem to tylko jeden z wielu czynników przyczyniających się do zgonu załogi (nie była to główna przyczyna).


Tłuszcz z kolana wyzwala zapalenie stawu

9 maja 2013, 11:29

Komórki tłuszczowe z kolana wydzielają białko stanowiące ważny element procesu prowadzącego do zwyrodnienia stawów.


Komórka jak deska sedesowa

26 stycznia 2007, 15:42

Wiele osób zaskoczyły wyniki najnowszych badań, które udowodniły, że przeciętny telefon komórkowy zawiera więcej bakterii niż deska sedesowa.


Organy jak nowotwory, w chorobie autoimmunologicznej bronią się przed limfocytami T

25 września 2018, 09:29

Organy, dotknięte chorobą autoimmunologiczną, nie są jedynie biernymi przedmiotami jej ataku. Mogą się one bronić „wyczerpując” atakujące je komórki układu odpornościowego i używają przy tym podobnych metod, jakie wykorzystują komórki nowotworowe do uniknięcia ataku


Awatar uwalnia schizofreników od omamów słuchowych

3 czerwca 2013, 09:31

Terapia awatarami pomaga chorym ze schizofrenią ograniczyć częstość występowania i nasilenie omamów głosowych. Naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL) utrzymują, że taka forma leczenia jest skuteczniejsza od podejścia farmakologicznego.


© John Whitelicencja: Creative Commons

Czy piwo z octem to nadal smaczne piwo?

28 lutego 2007, 09:29

Na smak wpływa nie tylko sam smak, ale jak już wcześniej pisaliśmy, także kolor czy wiedza na temat składu napoju/potrawy, a także o tym, kto je przygotował/wyprodukował. Do tej pory udowodniono, że gdy poinformuje się konsumentów, jakiej marki produkt im podano, może to prowadzić do wzrostu oceny.


Ponieważ jemy także oczami, wirtualna rzeczywistość może zmienić nasze postrzeganie smaku

16 października 2018, 11:10

Wirtualna rzeczywistość może zmieniać odczuwanie smaku.


Tytoń szkodzi mimo wietrzenia pomieszczeń

21 czerwca 2013, 10:26

Naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) jako pierwsi na świecie dowiedli, że ekspozycja na pozostałości dymu tytoniowego, które osiadają na wszelkich możliwych powierzchniach, prowadzi do uszkodzeń DNA. Uczeni wykazali również, że w takim przypadku ciągłe wystawienie na mniejsze dawki jest bardziej niebezpieczne niż gwałtowna ekspozycja


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy